Medische Zending onderscheiden door minister van Volksgezondheid voor bijdrage in Malaria preventie en controle

Op dinsdag 6 november jl. is de Medische Zending, naast PAHO en Global Fund, gewaardeerd door de Minister van Volksgezondheid voor haar belangrijke bijdrage die zij levert aan de eliminatie van malaria in Suriname. Dit heeft plaatsgevonden in Hotel Krasnapolsky in verband met ‘Malaria day for the America’s’. In het kader hiervan is er een National Malaria Elimination Plan Suriname uitgebracht voor 2018-2020. Uit recente cijfers van september 2018 zijn er landelijk 18 mensen die malaria in Suriname opliepen en 141 mensen die met malaria het land zijn binnen gekomen. Malaria in Suriname is nog niet geheel uitgeroeid, maar als er een vergelijking wordt gemaakt met een aantal jaren terug waarbij er in Suriname meer dan 15000 mensen per jaar malaria kregen, heeft Suriname successen geboekt om malaria te elimineren. Middels deze oorkonde is vooral de inspanning van de MZ-microscopisten, GzA’s en de overige MZ-medewerkers gewaardeerd.

Overhandiging oorkonde aan de Medische Zending

MZ mag nieuwe polikliniek op Lawatabiki in 2019 verwelkomen
De Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZPHCS) zal in 2019 een nieuwe polikliniek op Lawatabiki verwelkomen. Dit is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid. De Medische Zending heeft momenteel 50 poliklinieken verspreid over het binnenland van Suriname.

In het kader van Wereld Malaria dag in de America’s heeft het Malaria programma (MP) van het Ministerie van Volksgezondheid op 5 november jl. een field visit georganiseerd naar het Lawa gebied. Tijdens deze field visit heeft drs. Edward van Eer, directeur van MZ, samen met de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, Simon Dua, hoofdkapitein van Cottica en Marijke Wijnrok, executive director van Global Fund, de billboard met als slogan: “End Malaria for good” en het bord ‘ hier komt Polikliniek Lawatabiki’ onthuld. De minister zegt blij te zijn over de komst van de nieuwe MZ polikliniek op Lawatabiki. Hij geeft aan dat er door de komst van de poli, malaria en anderen ziekten beter bestreden kunnen worden.

De Medische Zending die curatieve en preventieve zorg biedt aan de bewoners van het binnenland, mocht tijdens deze gelegenheid haar preventieve kant tonen waarbij de Gezondheidszorg Assistenten (GzA’s) de bewoners aldaar hebben getest op HIV, anemie en diabetes mellitus.