De Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZPHCS) heeft vandaag haar nieuwe polikliniek op Lawatabiki, in het bijzijn van de minister van Volksgezondheid Antoine Elias, geopend. Met de komst van de nieuwe polikliniek wordt weer een stap dichterbij het doel: ‘Eliminatie van Malaria’ gezet.

De opening is verder bijgewoond door het Malaria Programma, het traditioneel gezag, de vertegenwoordiger van de districtscommissaris en de lokale gemeenschap. De Algemeen Directeur van de Medische Zending, Herman Jintie, zegt blij te zijn met de komst van deze nieuwe polikliniek. “Ik ben blij dat wij eerstelijnsgezondheidszorg ook in dit gebied kunnen bieden. Wij hebben deze polikliniek opgezet om een vangnet te zijn en zeker in het kader van Malaria eliminatie”, aldus de directeur van MZ. Zowel hij en het traditioneel gezag geven aan dat de lokale gemeenschap zorgvuldig om moet gaan met deze polikliniek.

De minister van Volksgezondheid geeft aan dat de regering van Suriname deze polikliniek heeft gefinancierd, in het kader van Malaria eliminatie. “De gezondheidszorg van het binnenland staat hoog op de agenda bij deze regering”, zegt minister Elias. Hij feliciteert de lokale gemeenschap met de nieuwe aanwinst en spreekt de wens uit dat de gemeenschap de polikliniek waardeert. Namens de totale bevolking van het gebied bedankt Amasia Doea, kapitein van het dorp Cottica aan de Lawa, de regering en de Medische Zending voor het opzetten van de polikliniek.

De Medische Zending die curatieve en preventieve zorg biedt aan de bewoners van het binnenland, mocht tijdens deze gelegenheid haar preventieve kant tonen door een Outreach. Hierbij hebben de Gezondheidszorg Assistenten (GzA’s) de bewoners getest op hemoglobine, malaria en diabetes mellitus. Daarnaast zijn er Body mass index (BMI) en bloeddruk metingen gedaan. De Medische Zending heeft met de opening van de nieuwe polikliniek in totaal 52 poliklinieken verspreid over het binnenland.

 

‘Nee’ tegen alcohol & drugs centraal thema in Goejaba op Wereld Anti Drugs dag
MZ garandeert professionele aanpak voor vrouwen in shock tijdens de bevalling