Jaarlijks sterven er in Suriname nog tientallen moeders aan de complicaties van zwangerschap of bevalling. In de strijd tegen deze moedersterfte heeft de Medische Zending 51 anti-shock pakken van de Pan American Health Organization (PAHO) ontvangen. Deze anti-shock pakken zijn bestemd voor vrouwen die pas zijn bevallen en in een shock belanden. De overhandiging van deze pakken vond plaats op 23 augustus 2019.

De doelgroep van de Medische Zending bevindt zich in het verre binnenland van Suriname. Bij mogelijke complicaties tijdens de bevalling, kan het zijn dat de moeders naar het ziekenhuis getransporteerd moeten worden. Hierbij kan het anti-shock pak levensreddend zijn voor deze moeders. Het pak zorgt ervoor dat alle belangrijke organen van bloed voorzien blijven. Drs. Peuscher, coördinator van de afdeling Opleiding bij de Medische Zending is erg blij met de komst van de pakken. “De meeste moedersterfte is te voorkomen door goede en tijdige zorg. De Medische Zending is altijd bezig met het optimaliseren van deze zorg. Indien wij in het binnenland een bevalling begeleiden die gecompliceerd wordt door een shock is snel transport naar de stad van levensbelang. Dit pak helpt ons de patiënt in een stabielere situatie naar de stad te vervoeren waardoor haar overlevingskansen toenemen en verbetert dus onze zorg voor deze vrouwen”, aldus drs. Peuscher.

Alle poliklinieken van de Medische Zending zullen een anti-shock pak ontvangen. In mei 2019 is de Medische Zending reeds gestart met het trainen van de Gezondheidszorg Assistenten op acute situatie met de focus op zwangerschap en bevalling. Intussen zijn er al 50 gezondheidszorg Assistenten getraind. Zuster Kathleen Zegelaar, GzA, heeft de training reeds gevolgd en geeft aan dat de training haar skills over hoe te handelen in een acute situatie heeft versterkt. De resterende GzA’s zullen volgens planning vóór het eind van het jaar getraind worden.

 

Medische Zending verwelkomt nieuwe polikliniek op Lawatabiki
Vacature: Opleiding tot Gezondheidszorg Assistent