paho poetsmodellenDe afdeling Gebitsverzorging heeft in december 2015 van de Pan American Health Organization (PAHO) een donatie ontvangen voor de aanschaf van poetsmodellen t.b.v. alle mz poliklinieken. Alle poliklinieken kunnen hierdoor worden voorzien van een poetsmodel met tandenborstel, waarbij het geven van voorlichting veel makkelijker kan geschieden. Hierbij kan op een duidelijke manier worden voorgedaan hoe er op een adequate manier gepoetst moet worden.

Tijdens de tandheelkunde screening wordt gebruikt gemaakt van het poetsmodel tijdens de klassikale en individuele poetsinstructie. Hierbij worden kinderen uit de klas naar voren gehaald om het voor te doen en mogen ze ook zelf oefenen met het poetsmodel. Tijdens de poetsinstructies op de lagere scholen, leren we de kinderen om hun tanden te poetsen volgens het principe van de 3B’s: binnen, buiten, boven. Op deze manier worden alle vlakken van de tanden en kiezen aangedaan tijdens het poetsen.

pahoe poetsmodellen2Het poetsmodel kan zowel worden gebruikt tijdens de tandheelkunde screenings op de lagere scholen, maar komt ook zeer goed van pas bij patiënten die op de polikliniek komen met een slechte mondhygiëne, waarbij extra voorlichting noodzakelijk is.

Op dit moment zijn tijdens de tandheelkunde supervisie de eerste poetsmodellen op enkele poliklinieken afgegeven in de regio van de Bovenlandse Indianen. Daarbij is tevens het geven van voorlichting op de lagere school gedemonstreerd.

Middels deze donatie kan het tandheelkunde preventiebeleid beter worden uitgevoerd. Wij zijn  de PAHO zeer dankbaar dat zij dit voor de Medische Zending heeft kunnen waarmaken.