tandverzorgers_dag_2_159Dat het heel belangrijk is goed te zorgen voor ons gebit snappen velen van ons wel. Toch schijnt het vaker mis te gaan hiermee. De belangrijke reden hiervoor schijnt nog steeds de vrees voor de tandarts te zijn.  De Medische Zending (MZ) zal in de toekomst dit structureel aanpakken.Van 7 oktober tot en met 9 november 2013 zijn gebitsverzorgingscoördinatoren hiervoor opgeleid.

Het is de bedoeling dat de gebitsverzorgingscoördinatoren samen met de GZA’s van hun resort  kinderen leren om hun gebit goed te onderhouden. Dit zal gebeuren in een speciaal gebitsverzorgingsprogramma. MZ heeft een groep GZA’s gemotiveerd om aan het programma mee te werken. De cursisten hebben geleerd hoe ze kinderen moeten leren poetsen en  het belang van goede voeding.

“Een kind leren poetsen is makkelijk”, hoor ik sommigen al zeggen. Maar toch zijn er hiervoor speciale richtlijnen. Zo mag je een kind maar een handeling per keer leren. Tijdens een les, die steeds een half uur duurt, leert een kind hoe het de tandenborstel moet vasthouden en een andere keer hoe het de tandenborstel in de mond te bewegen. De cursisten mochten dat wat zij geleerd hebben gelijk in praktijk brengen. Gedurende een week mochten zij met kinderen van de basisschool in Paramaribo alvast oefenen hoe het is om de les te geven in mondhygiëne. Zo konden zij gelijk ervaren hoe het is om met kinderen van kleuter B tot en met de 4de klas te werken. Makkelijk was het niet zuchten sommigen, maar in ieder geval konden zij samen met de trainers werken aan de verbetering van hun vaardigheden. Daarnaast hebben zij ook trainingen in computer- en management vaardigheden gehad. Immers het is de bedoeling dat zij het gebitsverzorgingsprogramma in hun regio’s moeten coördineren en alle informatie opslaan. Over een paar jaar kan MZ deze informatie bestuderen en kijken wat de vorderingen op het gebied van gebitsverzorging zijn geweest. Doordat de kinderen al op jonge leeftijd wennen aan gebitsverzorgers zullen latere controles minder beangstigend zijn. In ieder geval zijn deze pioniers gebitsverzorgers in het binnenland ervan doordrongen dat net zoals in de stad de kinderen die nu opgroeien bewust zijn van een goed gebit en hun kinderen dat later ook zullen leren, want jong geleerd is oud gedaan.

Nieuw MZ Gezondheidscentrum geopend te Ladoani
MZ biedt de ‘declaratie van Paramaribo’ aan aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA)