De Medische Zending ondersteunt de herontdekking van wijsheid, traditie en cultuur van de binnenlandbewoners. In dit kader is er een samenwerking met het Amazone Conservation Team (ACT).
De relatie tussen het Amazone Conservation Team (ACT) en de Medische Zending startte officieel met een “Memorandum of Understanding” tussen beide partijen in juli 1999 met als belangrijkste onderwerp onderzoek naar mogelijkheden voor de integratie van traditionele geneeswijze in de reguliere gezondheidszorg van de Medische Zending.

 

De voordeligere praktische aanpak door binnenland bewoners van enkele gezondheidsproblemen op traditionele wijze (Leishmania door de trio-indianen, botbreuken behandeling door de Saramaccaners, etc) is onder andere de drijfveer voor de Medische Zending om onderzoek te stimuleren naar de basis van deze methoden.
Een belangrijk aspect hierbij is de samenwerking tussen de klinieken van ACT en die van de Medische Zending terplekke, waarbij onderling vertrouwen en uitwisseling van kennis centraal staan. Voor de Medische Zending is dit een belangrijk doel om te bereiken, omdat dit een manier kan blijken te zijn van betere gemeenschapsparticipatie in het genezingsproces van een groep.
In februari 2002 werd er een workshop gehouden, getiteld “Traditionele en Westerse Geneeskunde” te Kwamalasamutu, waaraan deelnamen gezondheidswerkers van beide klinieken (MZ en ACT) te Kwamalasamutu en die te Peleletepu, waar er inmiddels in augustus 2001 volgens hetzelfde model een traditionele kliniek werd geopend naast die van de Medische Zending.

In december 2003 werd een gezamenlijk ingediend project van ACT en de Medische Zending in een internationale competitie van de Wereldbank: “Traditional Medicine and Health Care in Suriname” door de Wereldbank goedgekeurd. Dit kan als een erkenning van de initiatieven  worden gezien. Dit project hield in:

  • het eveneens opzetten van zulke traditionele klinieken te Puleowime (een Wajanadorp aan de Tapanahony) en te Kajana (een Saramacaansdorp aan de Gran Rio),
  • het organiseren van gezamenlijke workshops ten behoeve van gezondheidswerkers, analyse van data verkregen uit de traditionele klinieken en uit die van de Medische Zending klinieken
  • het trainen van traditionele gezondheidswerkers in het bijhouden van medische dossiers.
    De samenwerking met ACT duurt voort

Training van Traditionele vroedvrouwen door de Medische Zending met medewerking van ProHealth heeft in de afgelopen periode eveneens een belangrijke rol gespeeld. De traditonele vroedvrouwen zijn getraind in het herkennen van alarmsignalen bij de zwangerschap en hygiëne.Voorts zijn zij bewust gemaakt van het belang van prenatale controle.