Workshop “Herzienning curriculum Gezondheid Zorg assistenten”

workshop curriculum_resizedMet het huidige beleidsplan van de Medische Zending ”Verankering en innovatie van de MZ geïntegreerde zorg” is het noodzakelijk om het curriculum te herzien en dit zodanig op het beleidsplan 2016-2018 af te stemmen. In dit kader is er daarom op 13 augustus 2016 een workshop “Herziening curriculum Gezondheidszorg Assistenten” georganiseerd, met ondersteuning van de PAHO. Dr. Y. Gebre, representative van de PAHO in Suriname, gaf in zijn speech het belang van educatie op het gebied van gezondheidszorg aan en waarom de PAHO vooral haar ondersteuning biedt aan de Medische Zending tijdens deze workshop, “ Het scholen van gezondheidswerkers moet gezien worden als een investering en niet als een kosten post. Deze investering zal zeker dividend met zich meebrengen als deze op de juiste manier wordt uitgevoerd. De Medische Zending (MZ) is gericht op het ontwikkelen van een kenniscentrum op het PHC aanpak. De PAHO is bijzonder enthousiast hierover en ondersteund MZ bij dezen,” deelt dr. Gebre in zijn toespraak.

Ook de directeur van de Medische Zending drs. E. van Eer, hamerde op het belang van de GZA’s in het veld en waarom een goede educatie nodig is om de beste medische zorg te bieden aan de gemeenschappen in het binnenland. Carrière mogelijkheden voor de GZA’s zijn ook besproken tijdens de workshop. Deze werd nader belicht in de presentatie gehouden door
drs K. Somai, onderdireceteur financiele administratie van MZ.
brainstorm sessie workshop_resizedDocenten, directie, bestuursleden en vooral GZA’s, waren aanwezig bij deze workshop. Tijdens de workshop, die werd geleidt door mw. C. Jurgens, zijn er brainstormsessie gehouden over hoe het best een onderwijs visie voor de Opleiding te creëren. In 2014 is de opleiding tot GZA door een externe deskundige geëvalueerd n.a.v. het strategisch beleidsplan 2012 – 2015. Tijdens deze evaluatie is er onder andere aandacht besteed aan de bijdrage van de GZA-opleiding aan de ontwikkeling van de competenties gericht op de iPHC- beleidsprincipes. Eén van de aanbevelingen is het vertalen van competentiedoelen van het curriculum in iPHC-termen en het ontwikkelen van onderwijsmethoden om de iPHC-werkwijze in het curriculum tot uiting te brengen. Tijdens de workshop is er verder gekeken naar hoe deze competenties verder te verankeren in het IPHC beleid die wordt gehanteerd binnen de Medische Zending. Samen met de verschillende stakeholders is geëvalueerd en nagedacht hoe de GZA opleiding zo danig aan te passen zodat het binnen het IPHC model past.